Χοιροτροφική Μονάδα, Βόρεια Ελλάδα

Χοιροτροφική Μονάδα, Βόρεια Ελλάδα

Κτηνοτροφικά απόβλητα

Προδιαγραφές: Σε μία μια χοιροτροφική μονάδα δυναμικότητας 700 χοιρομητέρων στην Βόρεια Ελλάδα εφαρμόστηκε πιλοτικά μια εγκατάσταση για την επεξεργασία των χοιροτροφικών υγρών αποβλήτων. Τα χοιροτροφικά λύματα συγκαταλέγονται στα δυσκολότερα λύματα και διεθνώς το ζήτημα της επεξεργασίας τους δεν έχει ακόμα λυθεί. Η εφαρμογή του Ριζικού Συστήματος αφορά 30-50 m3 υγρών αποβλήτων ημερησίως.

Τα λύματα ανάμεικτα με μεγάλες ποσότητες νερού υπόκεινται σε καθίζηση των στερεών μερών τους σε μία τάφρο, όπου παραμένουν για διάστημα 60 ημερών. Τα υγρά από την υπερχείλιση της τάφρου εισέρχονται στην εγκατάσταση του Ριζικού Συστήματος με ελεύθερη ροή, και καθαρίζονται από το μεγαλύτερο μέρος του ρυπαντικού φορτίου τους. Οι εκροές της εγκατάστασης του Ριζικού Συστήματος εκβάλουν σε μία λίμνη που κατασκευάστηκε ειδικά για να δέχεται τις εκροές, να εξομοιώνει το υδραυλικό φορτίο και να βελτιώνει τον βαθμό καθαρισμού.

Το σημαντικότερο πρόβλημα με τα κτηνοτροφικά απόβλητα είναι η ρύπανση που προκαλούν με τις αζωτούχες και οι φωσφορικές ενώσεις τους. Τα αποτελέσματα της πιλοτικής εγκατάστασης είναι ο ταυτόχρονος καθαρισμός των χοιροτροφικών λυμάτων τόσο για τα ανθρακικά όσο και για τα αζωτούχα ρυπαντικά φορτία. Αυτό είναι ένα φαινόμενο άγνωστο μέχρι στιγμής. Η αποικοδόμηση του COD ανέρχεται σε 45-75 % με ταυτόχρονη αποικοδόμηση του ολικού Αζώτου κατά 60-65 %.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν εκτός από την δυνατότητα μίας επιτυχημένης επεξεργασίας των χοιροτροφικών λυμάτων επίσης την τεράστια εξοικονόμηση σε μέγεθος επιφάνειας των εγκαταστάσεων. Επίσης τα λεπτής υφής στερεά μέρη των αποβλήτων μπορούν να επεξεργάζονται σε μία εγκατάσταση εδαφοποίησης μέσα στο ίδιο το Ριζικό Σύστημα εξοικονομώντας ακόμα περισσότερη έκταση και χρήματα, αφού τότε εκλείπει η τάφρος καθίζησης. Οι θετικές οικονομικές και οικολογικές συνέπειες για τους χρήστες των εγκαταστάσεων και την προστασία του περιβάλλοντος συμβαδίζουν απόλυτα.

Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης επί 1 έτος παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο: 1st International Conference on "Hazardous Waste Management" τον Οκτώβριο 2008, στα Χανιά Κρήτης (διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά...)

• Επιστημονικές δημοσιεύσεις : Degradation of nitrogen compounds from heavily loaded wastewater of pig manure by the Root-zone method (in English)

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Ημερήσιο υδραυλικό φορτίο: 30-50 m3
Μέγεθος εγκατάστασης: 1300 m2
Έτος κατασκευής: 2004
Είσοδος φορτίου COD: 2100-3100 mg/l
Είσοδος φορτίου N (ολικό): 1050-1500 mg/l
Έξοδος φορτίου COD: 500-950 mg/l
Έξοδος φορτίου N (ολικό): 430-550 mg/l

logo.png

A: 18 Th. Siokou St., Athens, 15341, Greece
E: info@rhizotechniki.gr
T: 210 6519659

Quick Link

Follow Us

Support
Copyright © 2024 Rhizotechniki.

Design & Development By Manolis Chatzigeorgiadis

Search

+880 322448500 Beverly Boulevard Los Angeles